Veronika Tůmová
04.04.2025

Včera jsme s osmáky ze třetího trojročí, kteří se učí francouzsky, pekli francouzský dezert Fondant au chocolat. Naučili jsme se nová slovíčka a některá slovesa, která se při vaření používají, zopakovali si názvy kuchyňského náčiní a užili si příjemné odpoledne ve školní kuchyňce s hudbou. Dezert se povedl. Ti, kdo si nakoupili speciální mističky, ho měli zvenku křupavý a uvnitř tekutý, přesně tak, jak to má být. Přebytky jsme nalili do hrníčků, což nebylo ideální, hrnky jsou příliš úzké a dezert byl tekutější. Vzhledem k množství spotřebované čokolády, másla a cukru nedokázali ani největší gurmáni ani s největším možným vynaloženým úsilím sníst dvě porce. Jen dodávám, že slovo gurmán (gourmand) ve francouzštině označuje velkého jedlíka. Pro labužníka se užívá pojem gurmet (gourmet).